Четат мисли на хора с вегетиращ мозък

Четат мисли на хора с вегетиращ мозък

Диганозата „вегетативно състояние” трябва да бъде преразгледана в случаи с много пациенти, смятат американски учени. Те са успели да прочетат мислите на напълно неподвижен пациент с помощта на специален скенер и дори да установят диалог с него.

По този начин учените се надяват да дадат шанс за общуване със света на всички болни, чийто мозък е запазил способността си да мисли, макар тялото им да не функционира.

Досега се смяташе, че ако не може да се постигне комуникация с болния, значи мозъкът му е загубил функциите си. Но се оказва, че такъв пациент е в състояние да мисли, без да може да го покаже.

Създадена е специална апаратура, която помага на лекарите да прочетат мислите на тежко пострадал човек. Пациентът, чиито мисли успели да прочетат учените, е бил на 29 години, като 7 от тях е прекарал в неподвижно състояние в болница.

С помощта на специалната апаратура мъжът успял да отговори на въпроси на учените. Той не казвал нищо, но апаратът отчитал активност в мозъка в една или друга насока. За положителен отговор пациентът трябвало да мисли за тенис, а за отрицателен – за болницата.

Така човекът успял да отговори на много въпроси, свързани със семейството му. След този експеримент станало ясно, че не трябва да бъдат изключени системите на вегетиращия човек, защото това би било убийство, тъй като той мисли.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати