По необяснима причина хора в Масачузетс губят паметта си масово

Амнезия

Няколко случая на необяснима амнезия учудиха лекарите в американския щат Масачузетс. 14 души са потърсили помощ, след като по загадъчен начин загубили паметта си.

Американците са лекувани от внезапна антеретроградна амнезия, която пречи за формирането на нови краткосрочни спомени, пише Unexplained Mysteries.

При пристигането в болница 9 от пациентите са били в безсъзнание и заявили, че им се губят моменти от деня, когато се събудили. Пет от случаите били на хора, които загубили паметта си, докато били у дома.

Подробният преглед е показал, че всички с тази диагноза има слаб кръвопоток към хипокампуса – областта от мозъка, отговорна за паметта. Не е открита обаче причината за този намален кръвопоток.

Общото между всички пациенти е, че в миналото са употребявали наркотици, но все още е твърде рано, за да се предположи колко това е повлияло на мозъка им.

Антеретроградната амнезия

Антеретроградната амнезия е най-честата форма на загуба на паметта. Тя се различава от ретроградната амнезия, при която хората губят спомените от миналото си, както и информацията за своята идентичност.

Въпреки че в повечето филми виждаме хора с ретроградна амнезия, всъщност по-голямата част от пациентите със загуба на паметта има антеретроградна амнезия.

Според едно от последните научни изследвания нашият мозък има способността нарочно да забравя действия, които са извършили, но са в разрез с моралните ни принципи.

Ретроградна амнезия

Резултатите от изследването на 2109 доброволци са показали, че хората по-бързо и лесно си спомнят добрите дела, а когато са помолени да разкажат своя неморална постъпка, си я спомнят трудно.

Когато сте се държали неморално, спомените ви, свързани с тази случка, ще избледняват с времето. Това е естествен метод, чрез който съзнанието опитва да се предпази от стреса и напрежението, твърди научният екип.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати