Мистични магически танци от целия свят

1 от 4 Снимки

1. Дервиши


Дервишите са специален орден в мюсюлманския свят, които се стремят да постигнат единение с Божественото чрез танц. Те са основани през 1273 година от поета мистик Руми в столицата на Иконийския султанат – Коня (дн. Турция). Руми е роден в Афганистан, но емигрира поради нашествието на монголите. След смъртта му традицията е продължена от сина му султан Велед.

Постепенно дервишите станали изключително уважавани, а училищата им се превърнали във важен елемент от суфизма, езотеричния елемент от исляма. Всяко движение на дервишите по време на техния танц крие определен смисъл. Белият цвят на полата им означава покров на егото. Шапката от камилска вълна е надгробната плоча на егото. Премахването на черната пелерина символизира духовно прераждане. Скръстените ръце означават божественото единство;

Танцът е едно от най-древните и широко разпространени човешки поведения. За съжаление не съществуват физически артефакти на това изкуство, които да ни покажат днес неговите корени и начини на развитие.

Малкото, което може да се установи за зараждането и предназначенията на мистичните танци, идва от оскъдни описания и това, което е останало в народните традиции и обичаи. В продължение на хилядолетия танците са били използвани като форма на социално сближаване, религиозна преданост и дори като средство за изцеление.

Много от магическите танци /виж галерията/ имат произход, който е забулен в мистерия, и повечето от тях са близо до изчезване. Макар че помнещите ги и до днес твърдят, че в тези мистични танци се крие магия, способна да окаже влияние на всичко около тях.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати