Оксфордският университет излезе с доклад за края на света

Ядрена война

В общественото съзнание винаги лежи дълбоко стаен страх, че ще дойде ден, когато човешка грешка ще доведе до края на цивилизацията. Експерти от Оксфордския университет обаче предупредиха, че такава ужасяваща перспектива в съвсем скоро време може да се превърне в реалност.

Учените публикуваха анализ, като в него се посочва, че най-вероятните варианти за края на света са три. Това са световна пандемия, рязко изменение на климата или ядрена война.

Авторите призовават световните лидери и международната общност да признаят заплахите, висящи над човечеството, и необходимостта от спешно общо намаляване на рисковете за нашето съществуване.

Докладът е озаглавен Бъдещето на човечеството и е дело на Факултета по философия в Университета в Оксфорд. Изследователите интервюирали редица световни учени, експерти, политици и общественици за глобалните екзистенциални рискове.

Според него сегашните политически лидери трябва да положат повече усилия в планирането на мерките за справяне с екстремни заболявания като вирусите Ебола и Зика. Според учените появилите се в последните години болести са най-голямата заплаха за човечеството, защото включват неизвестни патогени, за които няма налични ваксинации.

Действителността след избухването на епидемиите на Ебола и Зика показаха колко малко внимание се обръща в национален мащаб на рисковете, които носят новите болести, казва водещият автор на доклада Себастиан Фаркуар. Също така той акцентира на занижения контрол на биологичните оръжия по света. Според него трябва много по-сериозно отношение и контрол от страна на световната общественост.

Край на света

Не по-малка е опасността за човечеството от Глобалното затопляне. С всяка следваща година световният климат става все по-нестабилен и резултатите от това са видими, казват учените. Урагани, наводнения и други катаклизми са причина за смъртта на десетки хиляди хора всяка година.

Също така особено голямо внимание учените обръщат на заплахата от ядрените оръжия, като те обвързват заплахата от тях с новите обтегнати отношения между световните супер сили – Русия, САЩ и Китай, както и другите държави, които притежават такива средства, способни да убият милиони в рамките на минути.

Според тях трябва международна спогодба за намаляване на световния ядрен арсенал, много по-ясни и строги правила за притежанието на ядрени оръжия и недопускане на притежание на атомни бомби от страна на нестабилни и радикални режими.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари