Животът в Космоса забавя стареенето

Астронавт

Иновативно изследване показа, че животът в Космоса може значително да намали процесите на стареене. Учени от НАСА изследвали астронавта Скот Кели, който живя повече от една година в периода между 2015 и 2016 година на Международната космическа станция, която обикаля около Земната орбита.

Интересното в проучването е, че Скот има еднояйчен брат близнак – Марк. Преди излитането на астронавта учените от космическата агенция направили подробни прегледи на двамата, за да вземат входни данни за своето изследване и след това да установят какви са отклоненията, причинени от живота в Космоса.

Още в първия един месец от изследването били установени изключително интересни данни. Учените открили забележителни разлики в теломерите на двамата братя. Теломерите участват в ремонта на повреденото ДНК. Те започват да се свиват с напредването на възрастта. Това намалява тяхната ефективност и увеличава риска от развитие на редица сериозни заболявания, сред които са рак и диабет.

Теломерите в тялото на Скот Кели били значително повече и по-дълги в сравнение с тези в тялото на Марк, при условие че в началните изследвания те били приблизително еднакви по брой и размер.

Тези данни напълно ни изненадаха. В началото на нашето изследване очаквахме, че данните ще бъдат напълно противоположни. Смятахме, че космическата радиация ще направи така, че теломерите в тялото на Скот да станат значително по-къси, съобщава водещият на изследването – биологът Сюзън Бейли.

Земята

Учените предполагат, че по-добрите показатели в тялото на Скот е свързано с повечето упражнения, които са длъжни да правят всички астронавти в околоземната орбита, както и с намаления прием на калории по време на мисията.

След като Скот се завърнал обаче отново на Земята, показателите на двамата отново започнали да се приближават, като след няколко месеца те отново станали почти идентични.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати