Снежна Луна и Зелена комета ще озарят небето в петък вечер

Снежна Луна

Този петък, 10 февруари, ще сме свидетели на истинско небесно шоу. В петък срещу събота вечерта на небосклона ще може да наблюдаваме едновременно Снежна Луна и Зелена комета.

С термина Снежна Луна се определя първото пълнолуние за месец февруари и се нарича снежна, защото през този годишен месец вали най-много сняг. Белият кръг на небето идеално се вписва със снежната обстановка наоколо.

Някои народи наричат първото пълнолуние и Гладна Луна, тъй като обилната покривка сняг е не само красива, но и ограничава намирането на прехрана.

Тази година Пълнолунието обаче няма да е обикновено, а ще е съпроводено с Лунно затъмнение, които ще започне в 22.30 часа по Гринуич. В българско време ще може да наблюдаваме затъмнението 30 минути след полунощ, като максималната му фаза ще настъпи в 2.43 минути.

Затъмнението ще е видимо от Европа, по-голямата част от Азия, Северна Америка и Африка.

Зелена комета
Снимка: SpaceCom

В петък вечер в небето ще премине и кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова, която ще движи на 12 милиона километра от Земята. Кометата ще може да се види само с помощта на бинокъл или телескоп.

Небесният обект ще може да се наблюдава в съзвездието Херкулес призори. Кометата е със синьозелена опашка, заради което често е наричана Зелената комета.

Необикновеният ѝ цвят се дължи на двуатомен въглерод, който свети в зелено в Космоса, уточнява списание Сийкър.

За последно кометата 45Р/Хонда- Маркос-Пайдушакова е преминавала в близост до Земята през 1950 година. След това ѝ приближаване следващото подобно се очаква чак след 100 години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати