Смях! Първите описания на неща, които днес приемаме за даденост

1 от 4 Снимки

1. Косматото племе


Преди около 2500 години Ханон Мореплавателя се превръща в един от първите европейци, видял горили. Той повел експедиция, която да обиколи Африка. По пътя се сблъскал с най-различни странни племена. Попаднал на остров, на който живеели само горили, без хора. В мореплавателския си дневник картагенският учен написал, че попаднал на свирепи хора, част от които жени, чиито тела били толкова космати, че почти не им се виждала кожата.

Той изпратил преводачи с дарове да преговарят с новия народ, но горилите ги избили. В крайна сметка успял да плени три и ги повел към Картаген. Въпреки всичките увещания пленниците отново полудели и нанесли щети по кораба му, затова той наредил да ги убият и одерат, за да занесе кожите им в столицата. Понеже моряците вярвали, че горилите са хора, те помислили Ханон за луд и това в крайна сметка сложило край на изследователската му кариера;

Нашият свят е странно място, пълно с невероятни неща. Често приемаме много от тях, че са даденост. От дълго време човечеството е оставило назад в миналото си ококореното си въодушевление към поредните открития на изследователите и днес ние не се удивяваме на света, както той със сигурност заслужава.

Имаше обаче времена, когато нещата, които се смятат за нормални и естествени днес, създаваха истинска буря в общественото съзнание. Откривателите им често дори са се чудели как ще представят находките си, връщайки се у дома.

Още повече в някои случаи те дори били обект на подигравки, а някои от тях дори се разделяли с кариерите си, защото колегите им не били готови за техните открития. Вижте в следваща галерия защо или какви са били първите описания на нещата, които днес приемаме за даденост.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати