Чудовищни гущери владеели небесата на Румъния преди 70 милиона години

Летящи динозаври

Наскоро палеонтолози откриха фосили на чудовищен летящ динозавър, който имал толкова голяма захапка, че вероятно е можел да поглъща плячката си цяла. Макар и официалното име, което съществото получи, да е Hatzegopteryx, то стана бързо известно като летящия тиранозавър.

Костите са открити в румънската област Трансилвания. Смята се, че хвъркатият звяр е живял някъде преди около 70 милиона години. Влечугото имало къса и масивна челюст с широчина около половин метър, с която спокойно можело да погълне цяло човешко дете.

Учените вече са установили, че Hatzegopteryx бил вид птерозавър - летящо влечуго, което е съществувало по времето на динозаврите. От досегашни изследвания експертите смятат, че повечето птерозаври са се хранили с малки динозаври или бебета на по-големите видове.

Новите фосили обаче показват, че откритите в Румъния летящи влечуги са имали способността да се хранят с много по-голяма плячка, приблизително с големината на кон.

Hatzegopteryx

Птерозаврите нараснали до огромни размери в периода на късната креда или към края на епохата на динозаврите. Един от най-известните фосили на подобно летящо влечуго, откриван до сега, е в Тексас и е от вида Quetzalcoatlus northropi. Размахът на крилете му бил 12 метра и според проучвания се хранел основно с миди.

Тези огромни летящи птици принадлежат към едно семейство, наречено Azdharchids, където всички представители имали една и съща структура на тялото – дълги крака, врат и крила.

Фосилите, открити в Румъния, обаче показват, че летящият ТиРекс бил изключение. Вратът му бил много по-къс, а костите много по-здрави и с дебелина около 6 милиметра. Тялото му било набито и според изчисления стигало до зашеметяващите за летяща твар 250 килограма.

Според изследователите Hatzegopteryx бил доминиращият хищник в района на Югоизточна Европа. Учените са на мнение, че влечугото е живяло в големи гнездови колонии, подобно на днешните птици. Проуванията на вида обаче тепърва предстоят.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати