Червеи ядат от плътта ни, за да ни излекуват

Червеи

Личинките имат една-единствена цел в живота - да се хранят. Те консумират огромно количество храна и растат възможно най-бързо. Бързината е от съществено значение за тях, тъй като те оставят след себе си уязвимите си, бавни, сочни и любими за много хищници тела и се превръщат в бързи мухи, които са способни да избягат.

Страстта им към консумация на мъртва плът прави личинките на някои видове мухи еднозначно полезни за човешкото тяло. Ежедневно хората са изложени на безброй заболявания. Сред най-объркващите и болезнени са отворените рани и охлузвания.

Хронични рани често се развиват при пациенти със съпътстващи заболявания като диабет или съдово заболяване. Тези рани са склонни да бъдат пълни с мъртви и заразена тъкани и често стават дългогодишни, незарастващи язви – изключително неприятни за пациентите. В много случаи тези рани могат да се влошат и това да наложи ампутация на части от крайниците им и дори целите крайници.

Нова терапия с личинки може обаче да реши този неприятен проблем. Според създателите му методът ще успее там, където десетки други лечения са се провалили. Чрез него хронична язва може да се прочисти от малките ларви и да се изцели само в рамките на няколко дни.

Въпреки данните може би повечето хора ще реагират на мисълта за гърчещи се червеи по телата им с отвращение. Допълнителен стрес може да предизвика и знанието, че докато пълзят по тях, всъщност личинките ще се хранят с телата им. Белите червеи са презрени същества и освен в рибарите, във всички останали предизвикват негативна емоционална реакция, варираща от гнусливост, отвращение, презрение или откровен страх.

Много от пациентите се страхуват, че самите бели червеи са мръсни и могат да доведат до инфекция или зараза. Личинките, ползвани в терапията, се отглеждат при специални строги и стерилни условия. Те са достъпни само след лекарско предписание. Не се поставят свободно върху тялото на пациента, а се запечатват само върху раната със специални мрежести джобове.

Резултатите от терапиите са смайващи. Личинките са способни да излекуват гнойна рана в рамките на часове. Интересен факт е, че лечението с бели червеи е известно още от Античността. Въпреки бурното развитие на науката все още не е открит толкова ефективен начин за бързо справяне с открити язви и рани от предлагания от този вид терапия.

Личинките нямат зъби, а отделят специален ензим, чрез който усвояват мъртвата тъкан. Те не само се хранят с мъртвите клети. Отделяните от тях секрети убиват над 50 вида опасни бактерии, като в същото време изпусканото от тях вещество серацин стимулира бързия растеж на новите клетки, появили се след изчезването на мъртвата тъкан.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати