Откриха планети, които приличат на нашата

Откриха планети, които приличат на нашата

Около звездите, които приличат на Слънцето, гравитират планети от ранга на Супер Земя, твърдят американски астрономи. Те успели да засекат две ексопланети от кози клас.

Според учените в близко време трябва да се очаква откритието, че всъщност има и други обитаеми планети, които приличат на Земята. Първата от суперпланетите се намира до звезда 61 Деви, която се намира на 28 светлинни години от Земята.

Тази звезда може да се види през нощта от нашата планета с напълно невъоръжено око. По състав, маса и размери 61 Деви много прилича на Слънцето.

С помощта на телескопа Кесk, който се намира на Хаваите, и телескопа AAT в Австралия около 61 Деви били открити цели три планети.

Тяхната маса е от 5 до 25 пъти повече от нашата Земя, а най-леката от трите планети се намира много близо до звездата си, затова температурата на повърхността й е много висока.

Откриха планети, които приличат на нашата

Отново с две допълнителни планети е открита идругата Супер Земя, която се върти около звезда HD 1461, разположена в съзвездието Кит на разстояние 76 светлинни години от Земята.

Планетата, която засега учените са кръстили HD 1461b, може би е просто газов гигант или уголемена версия на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати