Разкриха как ще изглежда Земята след 250 милиона години

Разкриха как ще изглежда Земята след 250 милиона години

Континенти

Един нов мегаконтинент – Амазия, ще се образува на Земята в следващите 250 милиона години, прогнозират изследователи. Според симулация, направена от учени в Йейлския университет, предстои Северна и Южна Америка да се сблъскат, Карибско море и прилежащите му острови, както и Северният ледовит океан да изчезнат. Цялата тази земна маса ще се съедини с континента Азия, за да се стигне до образуването на Амазия.

Според експертите това е необратим процес, който е следствие на естественото движение на текточните плочи на планетата – огромните плочи на земната кора, които се носят в определени посоки в продължение на стотици и милиони години.

Изследването, публикувано в списание Нейчър, се основава на теория, наречена Ортовершън. Според нея след разпада на първия суперконтинент на Земята – Пангея, новообразуваните масиви суша започнали да се носят отделно един от друг по условна ос от север към юг. По тази линия тектоничните плочи се застъпват и сблъскват най-често.

В днешно време тази линия се намира по протежение на Тихия океан и е известна като Тихоокеански огнен пръстен. Точно там американските учените смятат, че ще бъде дадено началото на новия мегаконтинент.

За тестване на модела изследователите са използвали палеомагнетични данни – записи на магнитното поле на Земята, запазени в скалите. С това те искали да изучат вариациите във въртенето на Земята по отношение на нейната ос.

Тези вариации са известни като скиталчество на полюсите и са причинени от промени в разпределението на масата на планетата. Явяват се като опит на Земята да поддържа равновесието в своето въртене. Разбира се, всяка корекция в това става веднъж на няколко милиона години.

Земята

Чрез комбиниране на тези данни с познания, до които учените са достигнали за това как вече несъществуващите мегаконтиненти Пангея, Лавразия и Гондвана са се повлияли на Земята, те успели да предскажат предстоящото образуване на Амазия.

Симулацията показала още, че поради неимоверната маса на новия континент полюсите на планетата ще се изместят, за да бъде възстановен балансът. Така Северният полюс ще се окаже в центъра на Европа, което ще я направи негодна за живот по днешните технологични мерки на развитие на човечеството.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати