Ето как изглежда Земята, погледната от Марс

Стъпили здраво за Земята, ние всяка вечер имаме възможност да наблюдаваме звездното небе. Снимки и на най-отдалечени звезди могат лесно да бъдат открити в интернет. Днес обаче от НАСА предлагат един по-интересен кадър.

Учените от космическата станция изненадаха света. Те споделиха уникален кадър на Земята и Луната, снимани от гледната точка на Марс – т.е. от 205 млн. километра разстояние.

Уникалната снимка е сглобена от два кадъра. Те са заснети на 20-ти ноември 2016-та от апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

С помощта на кадрите учените са измерили и настроили сензорите на камерите на MRO. Именно заради това те са със сравнително добро качество /разгледай галерията/.

Пуснатата в мрежата снимка е обработена. На нея Луната е изсветлена, тъй като в оригинала е много по-тъмна от Земята. Ако бъде оставена със същите нива на яркост като тези на Земята, тя ще стане трудно разпознаваема и различима с просто око. Всичко размери, пропорции, както и разстоянието Земя-Луна, са запазени.

В кадъра двете небесни тела изглеждат много близо едно до друго. Това е заради гледната точка. Гледано от Марс, Луната се намира почти изцяло зад Земята. В реално време разстояние между двете е приблизително 30 пъти диаметъра на Земята. В момента, в който е направен уникалният фотос, Марс гледа към Австралия.

Днес учените на НАСА разработват нещо уникално. Това е иновативен тип подслон, който за в бъдеще ще бъде използван за база на Червената планета. Това ще позволи на колонизаторите в лицето на хората да изпозлват ресурсите на планетата по един ползотворен начин.

От НАСА вече съобщиха, че смятат базата да бъде изградена от ледени куполи, които са в изобилие на Марс. Ако учените съумеят да използват наличните на планетата материали оптимално, товарът, който астронавтите ще взимат от Земята, ще е в пъти по-малък. С това шансът за една успешна мисия расте.

Идеята на НАСА може и да е добра, но крие своите недостатъци. За да се събере достатъчно вода за един купол, ще са нужни цели 400 дни. Това най-вероятно ще наложи на Марс да бъдат изпратени първоначално роботи, които да ускорят изработването на структурата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати