Уникален музей на болните мозъци стряска в Перу

В столицата на Перу - Лима, бе открит уникален музей. Над 300 мозъка на страдали от най-различни заболявания бяха подредени в изложба, даваща нови надежди. Инициативата е дело на болница Санто Торибио де Могровехо.

Музейната изложба е уникална за Южна Америка и определено е една от най-редките в света. Мозъците в нея са от най-малки до крайно нелицеприятни. Анатомически органи с прекалено малки размери се редуват от такива, проядени от паразити, а трети са видимо засегнати от болестта на Алцхаймер/виж галерията/.

Сбирката на болницата Санто Торибио де Могровехо представя мозъци, принадлежали на пациенти на лечебното заведение. Основана през 316-та година, болницата дълго бе наричана последното убежище за неизлечимо болните. През цялото си съществуване болничното заведение е приютявало пациенти в терминална фаза. Десетки хиляди са намерили смъртта си зад болничните врати.

Днес музеят на болницата дава надежда. Експонатите са изложени, за да покажат, че в наши дни много от недъзите на мозъка могат да бъдат излекувани от съвременната медицина. В миналото нелечими болести днес се изцеряват с лека ръка. Това дава надежда, че изглеждащите днес като нелечими заболявания в най-скоро бъдеще ще бъдат преборени.

Невропатологър Диана Ривас е куратор на музея. В анонса си пред посетителите тя пояснява, че човешкият мозък тежи между 1.2 и 1.4 кг. Мъжкият мозък е по-тежък, но женският е по-развит. Учените все още не са сигурни какво е накарало този орган да еволюира в пъти повече при представителките на нежния пол. Това е особено осезаемо в областта, отговаряща за речта.

Музеят на болните мозъци е разделен на няколко зали. Първата е посветена на невроанатомията, втората е на малформациите, а третата - на патологиите. Гледката обаче не е подходяща за всеки. Някои от посетителите не издържат и излизат, преди да са видели съдържанието на трите помещения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати