Кои бяха най-големите научни открития за 2016 година

Айнщайн

Няколко научни открития бяха истински пробив през 2016 година, а списание Сайънс събира най-големите от тях, които могат да променят напълно познатия ни свят.

Единодушно за най-голямото научно откритие през 2016-та бе регистрирането на гравитационните вълни при експеримента LIGO. През януари 2016 година бе засечена първата гравитационна вълна, която доказа, че Големият взрив наистина се е случил точно както теорията на Алберт Айнщайн описва век по-рано.

След това се нареди откриването на екзопалнета в близката до Слънчевата система галактика – Проксима Кентавър.

До третото място стигна програмата за изкуствен интелект на Гугъл. След тях е откритието, че ако на мишки на средна възраст им бъдат присадени остарели клетки, животът им ще се удължи.

Сред топ 10 на научните открития за последната година се нареди и становището, че хората не са единствените, които могат да се разбират без думи. Човекоподобните маймуни имат същата способност, стига да имат желание.

В списъка място намери и компютърната програма, чрез която могат да се прогнозират свойствата на протеините, както и на яйцеклетки от живи мишки, отгледани в лабораторни условия.

Трудът, който показа пълното разселване на древните хора от Африка по целия свят, също бе достойно отличен. С приз бе удостоена и теорията за създаване на портативно устройство за разшифроване на ДНК, както и създаването на лещи без дефекти от метаматериали.

Заслужено място заема и ракетата SpaceX, представена в последната си роботизирана версия - Falcon 9. На 8 април 2016 година бе направен първият успешен опит за самостоятелно приземяване на ракета на платформа.

Това е от голямо значение за космическите полети, тъй като с роботизираните ракети могат да се спестят много пари от заплати на астронавти, а инцидентите няма да са толкова фатални.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати