Първите колонисти на Марс ще живеят в иглута

Марсианец

Експерти от Изследователския отдел на НАСА съобщиха, че в бъдеще хората могат да заселят повърхността на Марс, обитвайки иглута. Разбира се, ледените им домове няма да са традиционните къщи на ескимосите, а ще бъдат построени по уникален нов дизайн, съобразен с тежките условия на Червената планета.

Ледът, който ще се ползва за строеж от бъдещите колонисти, ще бъде извлечен от огромните замръзнали масиви с вода, намиращи се под повърхността на планетата. Освен че ще спести трилиони долари за докарване на земни строителни материали, ледът ще предпазва хората и от слънчевата радиация, облъчваща планетата.

Експертите смятат, че веднъж заселили се Марс, в големите си ледени градове хората ще могат спокойно да се възползват от природните ресурси на планетата, без да се налага да се снабдяват с продукти от Земята.

Тази теория стана осъществима, след като в началото на месец ноември тази година марсоход, изпратен да проучва повърхността на съседната на Земята планета, откри огромен и дълбоко замръзнал воден масив. Първоначалните данни показват, че водата, която е скрита под повърхността, е повече от тази в Големите северноамерикански езера.

Радиацията е огромен проблем за бъдещите космически мисии, но ледът успешно я отблъсква. Точно и затова учените са предвидили използването на този материал в строежа на бъдещите марсиански къщи.

Домовете ще имат вътрешна метална структура и обвивка, но ледът ще бъде най-външният защитен слой. Той ще се използва като щит срещу радиацията. Между вътрешния метален пласт и най-външния леден ще има разстояние от половин метър. Проектът предвижда по този начин да се позволи да се запазва излъчвана топлина и да не се губи.

Колония на Марс

Самият дизайн на къщите ще бъде под формата на познатите иглута именно поради свойството на тези сгради да запазват топлината. Предвидено е всяко иглу да има няколко зони. Едната ще е за сън на обитателите, ще има зони за почивка, за приготвяне на храна и дори оранжерия. В тях е предвидено да живее екипаж от четирима души.

Разбира се, марсианските иглута ще бъдат значително по-големи от земните. Първоначалните изчисления показват, че средният им размер ще е с радиус повече от 50 метра. Учените усилено работят по осъществяване на мисия, чиято цел ще е колонизация на повърхността на Марс. Те смятат, че 2037 година е реалната дата, в която тя може да стартира.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йордан Атанасов
Наистина ли?
0
0