Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-големите бежански кризи в историята

Най-големите бежански кризи в историята

2 от 4 Снимки

Великото преселение на народите и Рим


Четвърти и пети век били едно от най-тъмните времена за Европа. Подгонени от глад, войни и болести милиони хора потеглили от Азия към Европа. Те повличали със себе си други народи и се стигнало до невиждано разместване на населението, променило лицето на континента изцяло и довело до краха на римската цивилизация. Кризата започнала в края на 4 век. Тогава 200 хиляди готи навлезли в границите на империята, търсейки спасени от прииждащите хуни. Те били настанени в лагери, които скоро се превърнали в място на смъртта. Корумпирани чиновници откраднали храните и стоките, предназначени за гладната орда. Отчаяните бежанци прибегнели до продажба на кучешко месо, с което да се хранят. Готите въстанали. През 378 година те победили римляните и убили самия император. Оттогава започнало и стремителното падение на Рим.

Днес Европа е изправена пред невиждана бежанска вълна. Поне така се опитват да ни убедят от новините. Без да омаловажаваме една от най-голямата кризи на нашето съвремие, истината е, че подобни бежански вълни не са нищо ново.

В продължение на хилядолетия гладът, войната, болестите и политическите вълнения карали милиони хора да изоставят домовете си и да търсят по-добро бъдеще за себе си и семействата си на друго място.

Когато реагирали правилно, управниците успявали чрез тези масови движения на хората да се обогатят културно, да научат нови технологии и да добавят жизнена сила сред населението. Тези примери обаче са малко.

Най-често обаче бежанските вълни причинявали смутове, бунтове и дори довели до унищожаването на цели империи и цивилизации. Пример за това може да се даде с краха на римския свят и Великото преселение на народите. Най-големите бежански кризи в историята може да проследите в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати