Най-големите бежански кризи в историята

1 от 4 Снимки

Испанските евреи


През 1492 година крал Фердинанд и кралица Изабела издали Алхамбрайския декрет. С него те прогонили всички евреи от територията на Испания и Португалия. Те били приети от Османския султан и настанени на територията на империята му. Близо 250 хиляди човека били заселени на територията между Солун и Истамбул. Стигнало се до големи сблъсъци с местното население. Със себе си евреите донесли обаче много нови знания, а за благодарност те дори финансирали султана в неговите походи. Като в резултат от това последвали два века невиждан възход на Османската империя.

Днес Европа е изправена пред невиждана бежанска вълна. Поне така се опитват да ни убедят от новините. Без да омаловажаваме една от най-голямата кризи на нашето съвремие, истината е, че подобни бежански вълни не са нищо ново.

В продължение на хилядолетия гладът, войната, болестите и политическите вълнения карали милиони хора да изоставят домовете си и да търсят по-добро бъдеще за себе си и семействата си на друго място.

Когато реагирали правилно, управниците успявали чрез тези масови движения на хората да се обогатят културно, да научат нови технологии и да добавят жизнена сила сред населението. Тези примери обаче са малко.

Най-често обаче бежанските вълни причинявали смутове, бунтове и дори довели до унищожаването на цели империи и цивилизации. Пример за това може да се даде с краха на римския свят и Великото преселение на народите. Най-големите бежански кризи в историята може да проследите в галерията горе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати