Глад и войни очакват човечеството, ако не спрем с разхищенията

1 от 5 Снимки

Човечеството продължава да расте със зашеметяващи темпове. В същото време експерти предупреждават, че ресурсите, които са необходими за изхранването на световното население, стават все по-оскъдни.

Направено наскоро проучване изчисли, че само за едно-единствено ястие се изразходват около 800 литра вода и средно около 10 килограма от горния почвен слой. Въпреки това учени предупреждават, че на всяка цена производството на храни трябва се удвои в следващите десетилетия, за да се отговори на нуждите на света.

Човечеството трябва да преосмисли начина, по който добива своята храна. Иначе след по-малко от четири десетилетия светът ще е заплашен от глад, войни за ресурси от първа необходимост за живот и масово преселение в мащаби, непознати досега. Това казва авторът на изследването и професор по социология в Оксфордския университет Джулиан Криб.

В своя доклад, озаглавен Оцеляване в 21-ви век, Криб посочва и десетте най-големи заплахи за човечеството и начина, по който можем да се справим с тях.

Човешката челюстна кост е най-разрушителното нещо на нашата планета. 10 кг от горния почвен слой, 800 литра вода, 1.3 кг дизелово гориво, 0.3 кг пестициди и 3, 5 кг въглероден диоксид – това е необходимо, за да се достави едно хранене на само един човек, казва Криб. Когато умножите тези неща по 10 милиарда души, а както знаем, всеки яде около хиляда пъти на година, можете да видите защо храната бързо се превръща в предизвикателството на нашето време, добавя професорът.

Според автора на доклада разчистването на почвите и изразходването на водните ресурси ще доведе до унищожаването на рибните запаси и края на дивата природа. Той смята, че хората не могат да проумеят опасността поради факта, че огромните промишлени хранителни вериги крият истината за щетите от тях.

Според Криб светът в момента губи около 75 милиарда тона почва всяка година и проблемът се влошава. През последните 40 години сме загубили една трета от световното производство на почва. Недостигът на вода също така ще доведе през 2030 година до това търсенето на ценния ресурс да надвишава с 40% предлагането.

Авторът на доклада смята, че още има време да се спасим от наближаващия апокалипсис. Според него правителствата трябва да се съсредоточат към местните производства, отглеждане на нови култури, рециклиране на вода в градовете, градско селско стопанство, използването на микробната активност за стимулация на почвата и въглеродно земеделие.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180523
Вярно е всичко това. Разхищенията са ужасяващи. не е случайно, че Библията завършва с унищожаване на този демонизиран и извратен свят. Армагедон ще се случи и спасението е в знанието за идването на Господ.
0
0