sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ще наблюдаваме последната Супер Луна за 2016-та

Ще наблюдаваме последната Супер Луна за 2016-та

Супер Луна

Тази вечер заедно с последния поток на падащите звезди джеминиди ще наблюдаваме и последната Супер Луна за годината. Въпреки че температурите навън са ниски, за да стоите дълго на открито, може да отделите няколко минути, за да се полюбувате на небесната гледка.

Небосводът ще е истински спектакъл и наистина е жалко, че не може да отделим цялата вечер да наблюдаваме на небето, тъй като заедно с Луната ще може да се види и последни метеоритен дъжд за годината.

На 13 ноември бяхме свидетели на най-голямата и най-близка Луна от 1948 години насам. Приближаването на Луната този месец ще бъде красиво, но естественият ни спътник ще бъде малко по-далеч, отколкото през ноември, съобщава Нешънъл Джиографик.

Падащите звезди обаче ще се наблюдават най-добре, ако обърнете гръб на ярката светлина от Луната, тъй като с блясъка си ще засенчва Джеминидите.

Явлението се нарича перигей и се дължи на различното движение около оста на Земята и нейния естествен спътник. Рядко, но се случва Луната да съкрати разстоянието си със Земята и да се вижда по-големи размери от обикновено.

Луна

Луната се движи около Земята в елипсовидна, а не в кръгла орбита, заради което има периоди, в които е по-близо до нашата планета, а феноменът може да се види до няколко пъти в годината.

Но не от всички страни на планетата може да се наблюдава Суперлуние, защото Земята се върти и около оста си, като на едната ѝ част е ден, а на другата нощ.

Луната може да се отдалечава от Земята на разстояние до 405 600 километра, а във фаза на перигей се приближава до 363 700 километра.

Въпреки многобройните суеверия, астрономите са категорични, че Супер Луната не оказва каквото и да било здравословно, емоционално или психологическо въздействие върху Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати