Неразгаданите мистерии на остров Малта

1 от 4 Снимки

1. Ципус на Мелкарт


През 1694 година рицарите на Свети Йоан открили два декоративни каменни стълба, наречени Ципус на Мелкарт. Върху тях имало гравюри, които съдържали мистериозния финикийски език, както и няколко пасажа на древногръцки. По-късни изследвания показали (благодарение на познатия гръцки език), че колоните са посветени на бога на смъртта от финикийската митология.

Оказало се, че живеещите на острова гърци го припознавали за техния герой Херкулес и го почитали заедно с най-големите си врагове в Средиземноморието – финикийците. Учените и до днес не могат да открият на какво се дължи това разбирателство между двата народа, забелязано единствено в Малта. На основа на двата стълба през 1758 година бил разгадан финикийският език;

Разположена на едва 313 квадратни километра, Малта е една от най-малките, но същевременно и най-гъсто населени страни в света. Този средиземноморски рай е привлекателен туристически център за населението на Европа и света.

Освен красивите плажове и невероятната природа, едно от основните предимства на острова е богатата му история. Населена преди повече от 7000 години, Малта е била дом на много народи – финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, бербери, нормани, кръстоносци и други.

Въпреки че е един от най-старите цивилизационни центрове на Стария свят, дори и днес Малти крие тайни, над които учените от десетилетия си блъскат главите и не могат да разгадаят. В следващата галерия вижте най-големите от тях.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати