sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Живот на Плутон – мит или реалност?

Живот на Плутон – мит или реалност?

Марс бе първата планета, за която учените заподозряха, че може да съдържа извънземни форми на живот. След като стана ясно, че и на Плутон има океан, теориите за живот там също разбуниха духовете.

Под ледената повърхност на Плутон най-вероятно се крие океан. Не се знае каква е неговата консистенция, но е вероятно в него да се крие извънземен живот. Астробиолози спорят дали това е възможно.

Компютърните модели и топографски данни сочат, че скритият океан на Плутон се простира на 950 км. Разположен под сърцевидния регион Спутник Планиция, той е в дълбочина повече от 80 км – това твърди професор Уилиям МакКинън от Университета Вашингтон в Сейнт Луис. Той е бил и сътрудник на НАСА по мисията Нови Хоризонти. Тя мина покрай планетата през 2015-та година и днес изпълнява други мисии в Кайперовия пояс.

Екипът на професора смята, че океанът има консистенция, подобна на сироп, силно обогатена с амоняк. Сондата Нови Хоризонти е доказала, че именно амонякът е сред основните части и на Харон, най-голямата луна на Плутон, както и на един от другите по-малки сателити на планетата. Поради това е твърде вероятни това да е същото и във вътрешността на планетата.

По думите на специалистите в дълбочина на Плутон се намира леден, солен и изключително богат на амоняк океан. В тях може да има непознати за земните и доста екзотични форми на живот.

Наличието на океан на Плутон определено увеличава шанса за подобен развой на събитията. Това, от своя страна, повишава възможността за наличието на многобройни подобни океани и на други тела от Кайперовия пояс отново с наличие на живот.

МакКинън обаче пояснява, че дори да има живот в океана на Плутон, той ще най-вероятно ще бъде във формата на примитивни микроорганизми или предклетъчни. Когато бъде потвърдено категорично наличието на океан, ще са необходими още наблюдения и проучвания, както и бъдещи мисии до Плутон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати