Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Можем да си спомним миналото с помощта на магнити

Можем да си спомним миналото с помощта на магнити

Памет

Колко често ви се е случвало почти веднага след като ви кажат нечий телефонен номер или адрес, да го забравите? Същото важи и за паролите и друга често важна информация. Данните за видовете информация, която мозъкът може да складира, отдавна представляват интерес за учените, но все още няма напълно ясна единна теория за това.

Ново изследване обаче твърди, че може да връща спомените за различни видове информация, която сме забравили, с помощта на магнити, като по този начин хвърля значителна светлина върху мозъчните процеси и концепцията за спомнянето.

Доскоро се смяташе, че нашата работна памет – тази, която сортира информация за кратък период от време (телефонни номера, адреси, пароли), изисква продължителна работа на мозъка, за да могат тези данни продължително да се запаметят.

Сега обаче учените от Университета в Мичиган представят нова теория. Според тях хората моментално запомнят информацията, но за да не се претовари мозъкът, той я съхранява в области, които са далеч от нашата оперативна памет. Тези места не могат бъдат отчетени от стандартните инструменти, които следят стандартната мозъчна активност.

С нова технология, базирана на магнитите, обаче учените са успели да върнат информацията обратно в активното внимание на мозъка. Според учените освен видимите практически предимства на технологията им тя може да послужи за намирането на нов начин, по който хората могат да контролират мислите си.

Много психически заболявания са свързани с невъзможността на пациента да си спомни или да разбере какво мисли в дадена ситуация, казва водещият на проучването професор Брад Постъл, преподаващ психология в Мичиганския университет.

Смятаме, че разработената от нас технология ще ни даде контрол на механизмите, които ни дават възможност да мислим и помним. Все пак повечето психични заболявания са свързани с нарушения на мисълта. Така депресията е състояние, свързано с физическо преживяване на негативни мисли. Шизофренията е свързана с халюцинациите, които представляват един вид шумни сигнали в мозъка, каза още той.

Самата технология е наречена транскраниална магнитна стимулация. Изследователите прилагали контролирано от тях магнитно поле до определени части от мозъка, които отговарят за съхранението за информация. Къде точно да бъде насочено полето, те определяли след серия от тестове върху десетки доброволци. Участващите в изследването трябвало да запомнят определените факти, докато учените сканирали мозъка им.

След като определили кои части на мозъка стават активни, докато хората запомняли данните, учените след това стимулирали именно тях с магнитното поле. След като частите на мозъка им се активирали от подобен вид стимулация, доброволците лесно си спомняли всичко, което били вече забравили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати