Откриха цял океан под повърхността на Земята

земята

Водата покрива около 70% от повърхността на планетата ни. Това е широко известен факт. Малко са тези, които обаче знаят, че дълбоко под земята е складирано също толкова огромно количество вода.

Нови изследвания показват, че хората, без да подозират, се разхождат буквално върху цял океан, намиращ се приблизително на 1000 километра под повърхността на Земята. Скритият воден басейн още повече играе огромна роля за съществуването на живота.

Според учените без неговото съществуване геодинамичната дейност на планетата, която причинява изригването на вулканите, ще се активизира до степен, която ще направи живота на Земята невъзможен.

В свое проучване изследователите от университетите във Флорида и Единбург са изчислили, че по-голямата част от подпочвените води се намират много по-дълбоко, отколкото се смяташе досега. Според учените скритата от погледа ни вода съставлява около 2.5% от общото тегло на планетата или същото количество, което представляват всички световни океани взети заедно.

Огромно количество от подпочвените води се съхраняват във водосъдържащите минерали като брусит. Изчисленията показват, че тези количества се намират с около 350 километра по-дълбоко, отколкото се смяташе досега или на една трета от пътя до ръба на Земното ядро.

земя

Още повече научните изследвания показаха, че водните запаси под повърхността не представляват случайно разхвърляни кладенци, а цяла биологична система, която може да се сравни с истински океан, равномерно разпределен върху долните земни пластове. Учените предполагат дори, че той е населен с нисши форми на живот – бактерии и едноклетъчни организми.

Водата играе ключова роля в поддържането на геоложката дейност под повърхността на Земята. Тя има решаващо значение за охлаждането на земната мантия. Без нея тектоническите движения на земните плочи ще спрат, от което ще последват унищожителни земетресения и изригване на супер вулкани по цялата земната повърхност.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати