Това чувство е най-силният сигнал на интуицията

Това чувство е най-силният сигнал на интуицията

Интуиция

Интуицията е най-висшият инструмент, с който подсъзнанието ни предупреждава от опасности или ни подсказва, че ни предстои нещо хубаво.

Информацията, която идва по интуитивен път, има огромна значимост, тъй като ни показва факти, които, заети с обичайното си ежедневие, не забелязваме, казва психологът Гавин Де Бекър в книгата си Дарбата да се страхуваш.

Според него импулсивният страх е първият сигнал, с който интуицията ни сигнализира, че нещо не е наред. Става дума за внезапна тревога без видима причина, а не за поява на страх, след като часове наред сме мислили за нещо неприятно.

Страхът не е емоция, която трябва да се пренебрегва, категоричен е психологът. С него подсъзнанието ви казва, че около вас има някаква опасност и няма да загубите нищо, ако отделите време, за да помислите какво може да провокира притеснението.

По негови думи интуицията е основният сигнал, който гарантира нашата сигурност. Думата произлиза от латинското tuere, което означава пазя, защитавам и всеки път, щом се появи, иска да ни каже, че около нас има събитие или човек, на които трябва да обърнем внимание.

В дивата природа, когато животно изпита интуиция, веднага застава нащрек и се оглежда за опасност. Животните винаги се вслушват в спонтанните си емоции, понеже ги разчитат като индикатор за оцеляване.

Съзнанието на хората обаче по-често не разчита тези сигнали като ценна информация за неговото оцеляване и не обръща голямо внимание на предчувствията си.

Страх

Процесът на интуицията винаги действа, но главният му съперник е процесът на отричането, твърди експертът.

Важно е да гледате сериозно на емоциите, които изпитвате спонтанно. Макар че страхът е най-най-силният сигнал на шестото ни чувство, подсъзнанието може да ни насочва и с емоции като колебание, учудване и мнителност.

Ако подобни чувства се появяват често или ви преследват упорити мисли без конкретна причина, то интуицията ви настоява да обърнете внимание на нещо около вас. Спонтанните физически усещания също са сигнал на интуицията.

Гавин Де Бекър съветва да ги изследваме, защото чрез тях ще се научим да общуваме със себе си по-ефективно и мъдро. Опознавайки своята интуиция, може да подобрим качеството си на живот и взаимоотношенията си с околните.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати