Халеевата комета - тайнственият пътник из Космоса

Хелеева комета

Халеевата комета е едно от най-интересните астрономически явления, които човек може да наблюдава през живота си. А онези, които са късметлии и са надарени с дълголетие, могат да го видят дори и два пъти. Това е така, защото на всеки 76 години Халеевата комета преминава достатъчно близо до Земята, че да бъде наблюдавана дори с невъоръжено око.

Първите данни за преминаването на Халеевата комета датират от III в. Пр. Х., но самата комета е кръстена на астронома Едмънт Халей, който през 18 век. Пръв предсказва точната година, в която ще се наблюдава появяването на кометата.

През 1705 година младият английски астроном публикува своя труд Synopsis Astronomia Cometicae, който обръща представата на широката общественост за кометата. До този момент появяването на космическото тяло често е било свързвано с различни исторически събития, предсказания и дори поличби за края на света.

Но в революционния си труд младият учен изказва едно революционно предположение, че кометите, наблюдавани през 1531 г., 1607 г. и 1682 г. не са три отделни комети, а един и същ космически обект - комета, която скоро цял свят ще нарича Халеева.

Заключението на Едмънт Халей е на правено въз основа на гравитационните теории на Нютон. С неговата индиректна помощ Халей стига до извода, че кометата обикаля около Слънцето и преминава покай земята на всеки 76 години.

Комета

Халей предрича, че следващото преминаване на кометата ще е в края на 1758 г. или началото на 1759 година. Ученът обаче умира през 1742 година и така и не разбира дали е бил прав.

През 1758 година навръх Коледа Халеевата комета се появява на небосклона, точно както Халей е предрекъл десетилетия преди това.

Според съвременните учени Халеевата комета обикаля нашата Слънчева система поне от 200 000 г.

Телескоп

Астрологическият феномен, за който говорят още древните гърци, както и древните китайски династии, често е смятан за лоша поличба, за прокоба, която предсказва смъртта на крале и императори.

Според римския историк Йосиф Флавий появата на кометата през 466 г. в било зла прокоба, предвещаваща разрушаването на Йерусалим от римляните. Няколко века по-късно кометата отново е смятана за предвестник на зло, когато в годината на нейното появяване хуните нахлуват в Галия (451 г).

През 837 година появата на Халеевата комета е приета от император Лудвиг Благочестиви за сигнал за неговото падение, което той се опитал да изкупи чрез пост, много молитви и помощи за бедните.

Безспорно най-известната поява на Халеевата комета в миналото е през 1066 г. по време на Норманското нашествие в Англия. Тогава небесният феномен е “предсказал” смъртта на английския крал Харолд и Битката при Хейстингс.

Почти до 1910 година хората гледат на появата на кометата със страх. Дори тогава, в началото на XX век, френски астроном е отправил сериозно предупреждение от страниците на Ню Йорк таймс, че отровен газ от опашката на кометата може да навлече в атмосферата и да убие човечеството.

И въпреки че другите учени отхвърлят твърдението му като смехотворно, много хора запечатват домовете си, купуват си противогази и дори противоракетни хапчета.

Учени от цял свят чакат с нетърпение появата на Халеевата комета в наше дни. Астрономи от цял свят са готови да обърнат телескопите си към нея, въпреки че следващата ѝ поява ще бъде през 2061 г. Те нямат търпение да научат още нещо за тайнствения пътник из космоса, бил във Вселената дълго преди появата на хората.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари