Най-емблематичните златни артефакти, които остават пълна мистерия

1 от 4 Снимки

1. Прокълнатите златни плочи


Обичаят да се правят черни магии и проклятия бил често срещан в древния Рим. Обикновено всички лоши неща, които трябвало да се случат на човека, за когото била определена прокобата, били изписвани на глинена или метална плоча, която се скривала в дома му. През 2016 в Южна Сърбия археолози откриват мистериозни златни плочи с дължина от близо един метър.

Това, което смаяло учените, било, че в древния свят било абсолютно табу да се осъществява комуникация с отвъдното посредством злато. Това направило плочите напълно уникални. Още повече те били изписани на латински и някакъв напълно непознат език. Плочите били от римския период. Според експерти това било изключително мощно проклятие срещу човек, стоящ почти на върха на Рим.

Човечеството копнее за злато. Неговата рядкост го прави изключително ценно, а неговият вечен блясък символизира силата и безсмъртието на Слънцето. Буквално хиляди са безценните златни артефакти, които са открити от археолозите да греят през вековете.

Като се има предвид стойността на този благороден метал, тези артефакти са почти винаги нещо повече от изкуство. Те са проявления на властта, вярата и на културната идентичност на древните народи.

Детайлността и технологията на изработка на някои от златните съкровища, които ще видите в следващата галерия, винаги са изумявали учените и до ден-днешен остават пълна мистерия за тях.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати