Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Странните корени на сватбения обичай

Странните корени на сватбения обичай

2 от 5 Снимки

Меден месец


Официалното название на този обичай датира от 18 век, но истината е, че той е много по-древен. Датира от времената, когато детската смъртност била висока, а жените били много по-малко от мъжете. За да сте сдобият с булка, воините от племената трябвало да крадат съседските щерки. Естествено, ощетените бащи правели всичко възможно да си върнат децата. За да предотвратят това, бъдещите съпрузи отивали в нелегалност за около месец, докато бракът бъде консумиран подобаващо и булката зачене.

Бракът често се счита за свещен съюз и обикновено е съпроводен с важни ритуали и традиции. Повечето от тях са толкова древни и вкоренени в човешките общества, че повечето хора изобщо не помнят какъв е бил техният първоначален смисъл и произход.

Днес, колкото и невинни, интересни и сладникави да са сватбените ритуали, истината е, че в първоначалния си вид те са били нещо напълно различно.

Така халката някога се е смятала за символ и маркировка, че жената вече не е собственост на баща си, а вече принадлежи на съпруга си.

Шаферките пък в миналото не е трябвало само да бъдат добре изглеждащи помощнички на булката, а задачата им била да гонят злите духове. За тези и други корени на сватбения обичай можете да разберете по-горе в галерията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати