Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ще бъдете най-големият късметлия, ако видите падаща звезда утре сутрин

Ще бъдете най-големият късметлия, ако видите падаща звезда утре сутрин

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

В ранната сутрин на 17 ноември ще може да наблюдаваме пика на метеоритния поток Леониди. Очаква се в небето да засияят по 5 падащи звезди на всеки час.

Метеоритният поток носи името Леониди, защото привидно идват от точка в съзвездието Лъв, съобщава списание Астрономи.

Падащите звезди ще могат да се видят в югоизточната част на небосклона призори.

Експертите поясняват че ще сте истински късметлия, ако видите дори една падаща звезда, защото тази година Леонидите са с най-слабия си поток, а с слънчевата светлина ще засенчва блясъка на горящите метеори.

Обичайно могат да се видят около 15 падащи звезди от потока Леониди, а явлението е известно и като най-бързия метеоритен дъжд.

Скоростта на небесните тела достига 71 километра в секунда, след като се сблъскат със земната атмосфера.

Метеоритите от Леонидите произхождат от опашката на кометата 55Р, известна още като Темпъл-Тътъл. Кометата се приближава към Слънчевата система на всеки 33 години.

Когато достигне до Слънцето, ядрото ѝ се затопля и от него се освобождават скални частици. Тези частици се разпръскват из целия Космос, а част от тях ние наблюдаваме всеки ноември.

Понякога Леонидите получават статус на метеорна буря, когато в небето се появяват хиляди падащи звезди. Според учените такава буря се случва веднъж на 33 години. За последен път такава буря е засечена през 2002 година.

Леонидите са предпоследния метеоритен поток, който може ежегодно да се наблюдава от Земята. Следващият порой от падащи звезди ще се очаква в средата на декември, когато ще сме свидетели на пика на активност на Джеминидите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати