Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-известните книги-пътеводители към смъртта

Най-известните книги-пътеводители към смъртта

2 от 4 Снимки

Книгата на Арда Вираф


Книгата на Арда Вираф се счита за иранската Божествена комедия на Данте. Тя е свещена за последователите на зороастризма. Авторът и мъдрец Арда Вираф е легендарен. В нея се описва пътешествието на душата му в подземното царство. След седем дни странстване тя са завръща в тялото му и той написва своя труд.

Въпреки че книгата е известна от дълбока древност, тя добива завършен вид през 8 и 9 век, донаписана от арабски автори. Според свещения текст починалият е съден в отвъдното. Ако делата му били добри, той отивал в Рая в компанията на красиви жени, ако пък не живял в доброта, директно отивал в Ада. Книгата послужила и като основа за написването на Корана.

Смъртта е най-голямата неизвестност в човешкия живот. В продължение на хилядолетия хората са се опитвали да разплетат нейната мистерия. Докато правели това, те създали зашеметяващи научни трудове, посветени на нея и съдържащи в себе си необятни паралели във времето и културата.

В тези книги се казвало всичко необходимо на човек за пътуването към отвъдното. В тях може да се прочетат изключителни подробности, като се започне от това какво трябва да носи в себе си починалият по пътя към задгробния живот и се стигне до това как да се подготви приживе за тази промяна.

Тези трудове са своеобразни пътеводители през психиката, напомнящи за човешката смъртност.

Най-известните от тях сме подбрали в галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати