Вижте най-уникалните снимки на Марс, направени от НАСА

Martian crater
Снимка: NASA
Martian crater

От НАСА предоставиха над 2000 изумителни със своята детайлност снимки на Марс. Въпреки че второто име на Марс е Червената планета, фотографиите /виж галерията горе/ показват как обектът е съчетал и други впечатляващи нюанси, различни от червеното.

Изображенията са заснемани в период от 10 години и са част от успешната мисия HiRISE. Нейното продължение трябва да осъществи спускаем апарат Скиапарели, но при кацането той се разби.

Фотографиите са заснемани единствено с научна цел, но след като ги разгледали отблизо, екипът на НАСА решил да ги направи публични, за да може всеки да се увери в невероятната красота на съседната до нас планета.

Снимките са на Кратера Ръсел, каналните на Марс, дюните и северния полюс, наречен Колхар. Те показват какви причудливи форми и цветове могат да се образуват по повърхността на Червената планета.

Програмата за заснемане на Марс трябваше да продължи със спускаемия апарат Скиапарели, но малко след като приближи планетата, сигналът от него беше загубен. Близо час не се знаеше дали мисията е успешна или не, докато не се установи, че апаратът се е разбил.

При падането си той е образувал малък кратер на Червената планета с дълбочина от около 50 сантиметра.

Според специалисти на Европейската космическа агенция най-вероятната причина за разбиването на космическия апарат Скиапарели е компютърен проблем.

Експерименталният модул беше спуснат на Марс на 19 октомври, за да бъдат проверени технологиите за роувъра, който ще бъде изпратен през 2020 година.

Освен снимки апаратът трябваше да измери скоростта на вятъра, влажността, налягането и температурата при кацане на планетата.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати