Научните факти, по-невероятни от научна фантастика

Научните факти, по-невероятни от научна фантастика

1 от 4 Снимки

1. Изчезващата звезда


Пулсарът е плътна, масивна звезда, която излъчва електромагнитни радио импулси, които могат да бъдат засечени от учените. Изследователи в Холандия изучавали J1906 – сравнително млад пулсар и половината от двойна звездна система, за около 5 години. Те търсили улики за състава на звездата спътник, когато J1906 просто изчезнала.

Тя се крие в изкривяване в основата на пространство-времето, създадена от орбитата й около звездата спътница. Масата на спътничката помага да се създаде един вид дупка в тъканта на времето и пространството, причинявайки изместването на оста на J1906 и излъчването на електромагнитните й импулси в основата. За сега това означава прекратяване на изследването на характеристиките на звездата. Изследователите смятат, че тя ще бъде видима отново след 160 години.

В сферата на научната фантастика практически всичко е възможно, родено от фантазиите на талантливи творци. Но има истории от света на науката, които са по-невероятни и от измислените от най-богатото въображение. Ето и някои от тях.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати