Невиждано от 70 години: Гигантска Суперлуна огрява тази нощ

1 от 5 Снимки

Суперлуна – това уникално явление ни очаква на 14-ти ноември. Астрономическо явление с подобни размери не е наблюдавано от 70 години насам и определено ще прикове погледите към себе си.

Ноемврийската Суперлуна е била толкова близо до Земята за последно през януари 1948-ма. На 14-ти ноември тя ще бъде с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от средната пълна луна, която сме свикнали да наблюдаваме.

Астрономическото явление определено е най-впечатляващото за 2016-та. С тази си сила то ще се повтори чак на 25 ноември 2034-та година, така че определено не е за пропускане.

Самото явление е крайно интересно. Специалисти от НАСА поясняват, че всичко се дължи на формата на Луната. От едната страна тя има елипсовидна орбита, наречена перигей. Тя е с около 48 280 км по-близо до Земята от другата страна, която се нарича апогей. Когато трите небесни тела – Слънце, Луна и Земя, се наредят в една линия, докато Луната обикаля Земята, това явление се нарича сизигия.

Настоящото явление се нарича перигей-сизигия. То се получава, когато системата Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната срещу Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето. Подобно разположение кара Луната да изглежда много по-ярка и голяма от обикновено. Явлението е по-известно като Суперлуна.

Суперлуните не са сред най-редките събитие. Последното такова бе на 16-октомври, а следващото се очаква на 14-ти декември. Това на 14-ти ноември обаче е съчетано с Пълнолуние и перигей. Това ще направи Луната да изглежда най-голяма в сравнение с последните седем десетилетия.

За да се забележи разликата между Суперлуната и обикновеното пълнолуние, Луната трябва да е близо до хоризонта, за да може да се създаде т.нар. лунна илюзия. Така че намерете някое тъмно и удобно място, далеч от светлините на града, и се насладете на Суперлуната, която ще грее през цялата нощ на 14-ти ноември.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати