Феноменално! Сатурн променя цвета си

Сатурн

Планетата Сатурн е започнала да променя цветовете си и от синьо нюансите на небесния обект стават златисти. Феноменалната промяна е заснета в северния полюс на планетата.

Макар че все още не е сигурно какво предизвикват промените на планетата, учените от НАСА казват, че те са забелязани още през 2012 година, но това не е било сигурно в какъв цвят се променя планетата.

Изображенията са заснети от сондата Касини, която изучава отдалечената планета от 2004 година, а учените казват, че те ясно показват как частиците в светлите части на планетата от тъмни стават по-светли.

Според едно от първите предположения смяната на цветовете се дължи на фитохимични реакции, предизвикани от лятното слънцестоене на планетата, което ще продължи до май 2017 година.

През този период планетата е обърнала повече към Слънцето и това води до промени в нейната атмосфера, но категорична теория не може да се даде, понеже сезонни цикли на планетата все още се изучават.

От ноември 1995-та до август 2009 година северният полюс на Сатурн се е накланял към сянката на Слънцето. По време на този период взаимодействие между елементите на газовия гигант почти не е засечено.

Това напомня на образуването на озонова дупка над Антарктида и по тази причина съществува силна вероятност планетата да е обект на слънчева радиация.

Сатурн

Хексагонът на северния полюс на Сатурн, който е с неизвестен произход и е толкова голям, че може да погълне цялата ни планета, променя цвета си постепенно и продължително, заявяват още учените от НАСА.

Ще се работи и върху теорията за акумулиране на частици вътре в хексагона, понеже се предполага, че зимната нощ на Сатурн е към своя край.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати