Доказано: Тъмна енергия няма, Вселената не се разширява скоростно!

Вселената

Една от най-старите теории, свързани с Вселената, бе разбита. Оказва се, че тя не се разширява с ускоряващо темпо. Освен това доказателства за предполагаемото наличие на тъмна енергия просто липсват.

Теорията, че необятната Вселена се разширява с ускоряващо темпо, се формира в началото на 90-те години. Днес учени от Департамента по физика на Университета Оксфорд са на път да докажат, че подобно явление не съществува.

Ускорената експанзия на Вселената предполага наличието на т.нар. тъмна енергия. Именно на нея от десетилетия учени приписват разширяването на пространството. Теорията бе развита след анализ на термоядрена експлозия на умираща звезда от телескопа Хъбъл.

Екипът, с ръководител професор Саркар, сътрудник на Институт Нийлс Бор, поставя под тотално съмнение спечелилата Нобел идея. Те анализират каталог от 740 Тип 1А супернова. Каталогът е 10 пъти по-голям от оригиналния каталог от 1990-та. След провеждане на нужните анализи от гледна точка на науката ускорената експанзия не е възможна. Подробните изследвания са публикувани в Scientific Reports.

3 сигма – така се нарича основното доказателство за ускорената експанзия. 5 сигма е минималният изискуем стандарт, който трябва да е налице, за да може едно откритие да се нарече фундаментално и значимо. Останалите 2 сигма доказателства според учените са добавени към теорията само и единствено на база предположения. Реално доказателства за тях и до днес не са открити.

Данните, които са събрали учените, показват една експанзия, която обаче се движи с постоянна скорост. Това подлага на съмнение много теории, на базата на които днес се гради представата ни за Вселената. Тук се включва и цялостното ни разбиране за тъмната енергия.

Черна дупка

Теоретичната рамка, която очертава наблюдението предполага, че Вселената не е хомогенна. Според нея тя е материя, която може да съдържа, а може и да не съдържа идеален газ. Това са двете ключови предположения на стандартната космология. Ако това се окаже истина, то ще се окаже, че тъмна енергия не съществува и всичко може да бъде наблюдавано, а в бъдеще – и изследвано напълно свободно из Космоса.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати