Руснаци превземат Луната! Строят обсерватория

Луната

Русия има амбициозен план. Съветът по Космоса на руската академия на науките (РАН) планира построяването на обсерватория на Луната.

Планът за построяването на обсерваторията се е утвърдил в рамките на научно-изследователската работа, която страната планира да извършва на единствения спътник на Земята.

Старт на проекта ще бъде даден в края на тази година и ще продължи до края на 2017-та. За изпълнението му ще бъдат отделени 12 милиона рубли.

По време на проекта трябва да се създаде проект за космически изследвания от обсерватория на лунната повърхност. Нейният строеж ще може да започне не по-рано от 2035-та година, категорични са руските експерти.

Космическите изследвания ще се извършат с помощта на радиотелескоп в нискочестотния обхват. Освен това ще бъдат направени и оптични наблюдения на Слънцето и Земята.

Луна

Амбициозният проект ще се ръководи от Института за космически изследвания на РАН. Той ще си сътрудничи с Астрономическия център на Физическия институт Лебедев на РАН и Държавния астрономически институт Щернберг.

Построяването на руска обсерватория на Луната е третият етап от програмата, представена в т.нар. Концепция на руската лунна програма. Тя е разработена от РАН, Роскосмос и Московския държавен университет.

Програмата за усвояване на естествения спътник на Земята включва пилотирана експедиция до Луната с последващо построяване на обитаема база и обсерватория.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати