Метеорит и огромен горски пожар предизвикали човешката еволюция

Метеорит

Преди 56 милиона години рязко повишаване на температурите в световен мащаб предизвиква пълна промяна във фауната на Земята. Учените смятат, че този екстремен период на глобално затопляне е предизвикал появата на първите примати и е задействал ключа към човешката еволюция.

Нови изследвания показват, че тази промяна на климата се дължала на сблъсъка между огромен метеорит и Земята, който предизвикал огромен горски пожар и заличил почти цялата мегагора, обхващаща почти цялата повърхност на планетата.

Геолози твърдят, че са открили ясни останки от този страховит пожар, датиращ десетки милиони години назад във времето. Изследвания, направени на различни места в Северна Америка, Европа и Азия, показват навсякъде тънък слой сажди от този времеви период.

Изследователите смятат, че пламъците са довели до увеличаване на ерозията. Огромни количества сажди покрили планетата и се утаили в окаена. Това довело до масово измиране на видове. В моретата измрели около 70% от морските обитатели, но планктонът на повърхността се увеличил хиляди пъти.

С края на огромните животни, владеели Земята по това време, дошло царството на бозайниците. Именно от онзи период са първите открити останки на коне, гризачи и примати.

Така според новите проучвания хората дължат своето съществуване именно на метеорита, който унищожил динозаврите и отворил еволюционна ниша за бозайниците. Учените са изчислили, че температурите са се покачили в края на Плеоцен и в началото на Еоцен с 11 градуса. Според новата теория от това последвали цяла поредица от събития като изгарянето на големите торфени полета и мощно освобождаване на метан в атмосферата.

Еволюция

Това провокирало бърза и рязка промяна в структурата на съществувалите тогава организми. Само тези, които успели да се приспособят, оцелели, а останалите форми на живот изчезнали. Бозайниците и до днес остават най-приспособимите към резки промени същества и учените предполагат, че дори и при нов световен катаклизъм формите на живот, които ще продължат да населяват Земята, ще са от тази група.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати