Седемте астероида, които могат да унищожат живота на Земята

Астероиди

Земята редовно се сблъсква с малки астероиди, които не я застрашават, защото изгарят при първия допир с земната атмосфера. Но ако до планетата ни стигнат небесни дела с по-голям диаметър, ще настъпи истински Апокалипсис.

В миналото е имало подобни сблъсъци, а затова свидетелстват откритите по повърхността на планетата огромни кратери и вкаменелости.

Според някои е въпрос на време някой от огромните астероиди в Космоса да достигне планетата ни и да постави в сериозна опасност живота на цялото човечество.

Съставен е списък на 7-те най-опасни астероида, които могат да предизвикат глобална катастрофа.

Кометата Хиякутаке

Комета

За последно опасната комета е минала близо до Земята през 1996 година. Нейното преминаване можеше да се види с невъоръжено око в нощното небе. Разстоянието между кометата и нашата планета бе 15.2 милиона километра.

2000 FL 10 / Астероид 86666

Ако този астероид се удари в Земята, ще настъпи глобален катаклизъм. Широчината му е 2.4 километра, а най-малката дистанция, до която е стигал планетата ни, е 24.1 милиона километра.

2014-YB35

През 2015-та този астероид приближи Земята на разстояние от 6.4 милиона километра и тъй като се движи в кръгова орбита, се очаква отново да достигне планетата през 2033 година.

1950 DA

Преди години този астероид създаде истинска паника сред хората, понеже съществуваше реална опасност да се разбие в земната повърхност. Астрономите казва, че може да ни приближи отново, на чак през 2880 година.

Метеор

Апофис

Астероидът носи името на древногръцки митологичен демон, тъй като според учените той може да сложи край на земния живот. За последно той доближи Земята през 2004 година, а следващото му приближаване с очаква през 2029 година.

Бенну

Това е най-непредвидимият астероид и от НАСА са съставили отделна програма, която се опитва да изчисли движението ми с точност, за да се правят бъдещи прогнози на неговата траектория.

Маникуаган

Преди 215 милиона години астероид с подобните на Маникуаган се е ударил в Земята и е образувал огромен кратер, който свидетелства, че небесният обект е реална заплаха за човечеството.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати