Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Раят на земята съществува – град без пари, политици и религии

Раят на земята съществува – град без пари, политици и религии

Ауровил
Снимка: Auroville
Ауровил

Според мнозина раят на земята се казва Ауровил. Това е град, който не се подчинява на стандартите, на които сме свикнали. Там няма пари, нито един политик, както и религия. Там хората живеят в мир и разбирателство. Няма бедност и конфликти. Всичко това звучи като утопия – изгубена цивилизация или фикция от роман. Но истината е, че Ауровил съществува и се намира на 150 километра от индийския мегаполис Мадрас.

Градът на зората, както още е известен Ауровил, е основан през 1968 година и първоначално е построен, за да бъде първият международен град на ЮНЕСКО. По-късно преминава към самоуправление. В момента там живеят представители на над 50 националности и различни култури. Всички те съществуват заедно без никакъв проблем, тъй като нямат политическа система и нямат религия. Не се използват и пари, а всичко се постига чрез системата на обмена.

Целта на Ауровил е да бъде платформа за постигане на реално единение между хората по света. В този епичен град сградите са направени въз основа на експериментална архитектура, тъй като те постоянно се променят. Това е така, защото тези структури се стремят да оптимизират използването на енергия от възобновяеми източници. Основната цел на цялото поселение е повторна употреба и рециклиране.

Човекът, който проектирал и успял да създаде този прекрасен град, е Мира Алфаса (1878 -1973), по-известна като Майката. Идеята на Алфаса е да се създаде място на Земята, за което никоя нация не може да претендира като за своя собствена.

На церемонията за полагане на основите на Града на Зората, състояла се на 28 февруари 1968 г., присъстват представители от 124 държави, които полагат по шепа пръст от своята родина в урна с формата на лотос - като символ на единение. Майката дава на Ауровил неговата Харта, състояща се от 4 пункта:

- Ауровил не принадлежи никому в частност. Ауровил принадлежи на цялото човечество. Но за да живее в Ауровил, човек следва да служи с готовност на Божественото съзнание;

- Ауровил ще бъде място за непрестанно обучение, постоянен прогрес и неувяхваща младост;

- Ауровил иска да бъде мост между миналото и бъдещето. Възползвайки се от всички открития на външния и вътрешния живот, Ауровил ще се стреми с дръзновение към бъдещи реализации;

- Ауровил ще бъде място за духовни и материални изследвания, насочени към постигането на живо въплъщение на реално единение между хората.

Ауровил е модел на устойчив екоград. Прехранва се от 15 ферми, които достигат на площ от 160 хектара. По този начин те осигуряват много повече храна, която предоставят на населението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати