Боговете на смъртта в различните митологии
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Боговете на смъртта в различните митологии

Боговете на смъртта в различните митологии

Богове на смъртта

Единственото сигурно нещо на този свят е смъртта. Точно и затова нейният аспект присъства във всички човешки култури и религии. В зависимост от развитието на дадено общество, всяко е придало различно лице на смъртта. Представя ме ви най-интересните от тях.

Миктлантекутли

Миктлантекутли е един от основните богове в религията на ацтеките. Той е цар на подземния свят. Подобно на повечето божества при жителите на древно Мексико, той е свързан с различни животни. В случая той има части от паяк, сова и прилеп вместо ръце, очи и крака. Изобразяван е като чудовище, носещо огърлица от човешки очи.

Дон

Дон е господарят на смъртта в ирландската митология. Той живеел в югозападния край на Ирландия. Хората вярвали, че той умишлено предизвиквал бурите, връхлитащи бреговете на острова, за да потапя кораби и да събира повече души за своето царство.

Менг По

Бог на смъртта

В китайската митология Менг По е личност, свързана със смъртта. Тя е известна като Господарката на забравата. Вярвало се, че нейната задача била да кара душите, които са готови за прераждане, да забравят предния си живот. За целта тя им давала да пият ароматен чай. Тези, които били лоши в предишния си живот, се прераждали в животни. На тях им се давал специален чай, от който помнели всичко. Така, когато душата била пленена в животински тяло, помнела всичко от предишния си живот.

Гилтин

В литовската митология лицето на смъртта е в женски образ. Казва се Гилтин. Някога тя била човек, привлекателна жена, която завистливи хора погребали жива. След 7 години тя се въздигнала като божество – старо и грозно, с дълга синя коса и отровен език, който използвала да оближе предстоящите да умрат. Можела да се превърне във всичко – змия, прилеп, пръчка.

Аита

Етруските вярвали, че смъртта е демон, казващ се Аита. Той имал глава на вълк и тяло на човек. Той идвал лично и взимал душите на мъртвите, като ги заселвал в своето подземно царство. Вярва се, че боговете на смъртта в гръцките и римските митологии са произлезли от Аита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати