Лунното затъмнение днес съвпада с жътвената Луна

Лунното затъмнение днес съвпада с жътвената Луна

Днес, 16 септември, от 19.54 часа ще настъпи последното лунно затъмнение за 2016 година, което ще съвпадне с жътвената Луна. Това е комбинация, която ще може да видим отново чак през 2024 година.

Лунното затъмнение ще е видимо за жителите на Европа, Азия, Африка и Австралия. Българите също ще могат да се насладят на феномена, тъй като прогнозите са за ясно небе.

Тази година затъмнението съвпада с жътвената Луна – определение на индианците, които я наричали жътвена, понеже е близо до есенното равноденствие, когато е време за жътва и прибиране на реколтата.

Луната ще се покаже на небосвода малко след залез Слънце, когато естествения спътник на Земята ще премине през външната сянка за Земята.

Нашата планета хвърля три типа сенки. Първата е централна, втората външна, а третата вътрешна, като при външната сянката е най-слаба, тъй като е отражение на централната сянка.

Лунното затъмнение днес съвпада с жътвената Луна

Лунното затъмнение в петък срещу събота и ще е частично, но заради липсата на гъсти облаци дори без специално оборудване ще може да се видят сенките по горната част на лунния диск.

С бинокъл и телескоп обаче картината ще е много по-ясна и въздействаща.

Затъмнението ще продължи 3 часа, 59 минути и 16 секунди като ще започне около 6 минути пред 20 часа.

В астрологичен аспект затъмнението предвещава напрегнат и бурен ден, понеже Луната в Риби застава в неблагоприятна позиция спрямо Слънцето в Дева и Марс в Стрелец.

Това съчетание показва усложняване на емоциите и опасности, които ще дебнат от всеки ъгъл.

Трябва да бъдем по-внимателни, тъй като вероятността от пожари и катастрофи днес е голяма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати