Планетата ни изнемогва! Рекордна жега мори Гренландия

Гренландия

Рекордът по горещина и топене на лед в Гренландия бе счупен. Отчетените температури надвишават най-високите средни стойности, отчитани през последните години. Положението се влошава ежегодно и предвещава катастрофа.

Данните са на Датският метеорологичен институт. Според тях през пролетта и лятото всички рекорди са счупени. В Тасилак, намиращ се в югоизточната част на Гренландия, отчетената температура е била 8.2 градуса Целзий. Това е с 2.3 градуса Целзий над регистрираната от 1981 г. до 2010 г.

В югозападната част на Гренландия и по-точно в Кангерлусуак също е регистриран рекорд. През пролетта средната температура там е надхвърлила с впечатляващите 6.7 градуса Целзий нормалните сезонни стойности от 1949 г.

Измерванията показват притеснителна тенденция. Те са поредното доказателство, че температурите в Арктика се повишават.

Последствията от топенето на ледовете не са единствено покачването на морското ниво. С него се появяват и по-силни бури. В комбинация с промени в екосистемата на Северна Америка всичко това ще повлияе негативно върху риболова и количеството въглероден диоксид, погълнато от океана.

Гренландия

Това води до необратими промени в климата на целия свят. Хората или ще се научат да живеят по новия начин на планетата, или ще загинат.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати