Най-великите жени воини, които смазвали империи

1 от 5 Снимки

1. Царица Юдит


Юдит живяла през 10 век. Тя била юдейска царица, управлявала народа бета израел в Етиопия. Застава начело на царството си, след като собственоръчно убива съпруга си, докато той седи на самия си трон. Остава в историята с ненавистта си към християнската религия. През 960 година Юдит застава начело на поход, който напълно унищожава последното християнско царство в Африка – Аскум. Воините ѝ разрушават паметници и църкви.

В погромите владетелката участва лично. Управлява 40 години, като основна цел в управлението ѝ, което е белязано с невиждан терор, е избиването на всички членове на Соломоновата династия (потомци на Савската царица). Дори и днес в северна Етиопия се разказват приказки за Юдит, с които се плашат децата.

В представите на хората великите пълководци са винаги мъже. Това се дължи до голяма степен на статуса на жените в предишните векове, който не им е позволявал да имат съществена роля в обществения живот.

Историята обаче познава жени, успели с огъня на характера си да разбият тези стереотипи и да изпишат имената си с големи букви в хрониките. Става въпрос за представители на нежния пол, които буквално не си поплюват - категоричността и уменията им дори надвишават тези при известните мъже воини в историята.

В галерията горе може да прочетете за 2 дами, които успяват да разбият почти хиляда годишно робство и да върнат свободата на своите хора. Също така в аналите е останала една кралица, която буквално смазва римски легиони без да ѝ мигне окото. Представяме ви най-великите жени воини.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати