До 1 година ще може да видим отблизо черните дупки

Черна дупка

С нов алгоритъм учените се надяват, че до една година ще успеят да заснемат черна дупка и да я видят отблизо, за да разберат тяхната функция във Вселената. Според едно от предположенията на Стивън Хокинг черните дупки водят към паралелни светове.

Дали това е вярно или не, ще покаже нов компютърен алгоритъм, по който екип от учените работят от няколко години. Според тях още следващата година той може да бъде използван за заснемането на черна дупка.

Програмата за снимка на едни от най-тайнствените обекти във Вселената се нарича Event Horizon Telescope и събира мрежа от радио телескопи от цял свят.

В проекта са включени телескопи, разположени в Антарктика, Чили, Хавай, Испания, Мексико и САЩ, а работата им ще бъде обединена в едно благодарение на новия компютърен алгоритъм.

Алгоритъмът ще изчислява специфични радиовълни с дължина от 1.3 милиметра. Той ще бъде представен на конференцията Computer Vision and Pattern Recognition този септември.

Снимката ще покаже дали Теорията на относителността на Айнщайн е вярна. Според правилото големи обекти като черните дупки могат да огъват пространствено-времевия континиум.

черни дупки

Има няколко предизвикателства, с които трябва да се справим, преди да заснемем черна дупка. Тя е изключително малка точка в небето, но се надяваме с новата технология да бъде видима, казва Ферал Озел пред BBC.

Първият обект, към който учените са се насочили, е черна дупка, разположена в средата на нашата галактика – Млечния път. Тя е малка в сравнение с останалите черни дупки – размерите ѝ надвишават 17 пъти размера на нашето Слънце.

Заснемането ѝ ще бъде трудно и заради облаците от газ и прах, които я заобикалят.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати