Откриха най-стария фосил на Земята

Фосили

Никой не знае кога точно се е зародил животът на Земята. Досега се смяташе, че това събитие се е случило преди около 2 милиарда години. Наскоро открити конични структури в парче скала в северните части на остров Гренландия показват, че първите микроорганизми са се появили в преди повече от 3.7 милиарда години.

Това е станало, когато по-голямата част на планетата е била покрита с плитко море, а повърхността ѝ била редовно обстрелвана от унищожителни метеорити поради все още тънката атмосфера.

Структурите, известни като строматолити, показват, че дори и в този бурен период на развитието на Земята животът е процъфтявал. Древните фосили били открити в началото на месец май тази години след оголване на каменистата плажна ивица около градчето Нуук, събитие, причинено от топенето на ледовете.

Колониите от микроорганизми, живеещи в древния всемирен океан, образували утайка около тях. С течение на годините тази утайка се слепвала и при смъртта на колонията образуванието се покривало с пясък, който в последствие се превръщал в скала. Точно по този начин фосили от тези микроскопични форми на живот са се запазили и до днес. Учените са попадали на много подобни находки, но за пръв път откриват толкова древни микрооганизми.

Преди находката в Грендландия за най-старите фосили, откривани някога, се смятаха намерените през 1998 година строматолити в град Пилбара, Австралия. Тя бяха датирани на 1.9 милиарда години. С новото си откритие обаче учените трябва напълно да променят досегашните си теории за зараждането на живота. Находката предполага, че първите микроорганизми са се появили много по-рано, а развитието им е било още по-бурно.

Според професор Алън Нутман, геолог от Университета на Уолонгонг в Австралия, и ръководител на екипа, попаднал на находката в Гренландия, животът на Земята се е зародил веднага след появата на първия световен океан и оформянето на земната протоатмосфера.

Сложността на открития в Нуук строматолит показва, че преди 3.7 милиарда, когато тази колония е съществувала, животът на Земята вече е имал бурна предистория. С новото откритие ние сме склонни да предполагаме, че той се зародил преди 4 – 4.5 милиарда години, споделя още Нутнан.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати