Учени: Животът на Земята е извънземен!

Земята

Въглеродът на Земята – основната предпоставка за наличието на живот, има извънземен произход. Оказва се, че той се е озовал на родната ни планета при сблъсък между нея и меркуроподобен планетен ембрион преди 4.4 милиарда години.

До констатацията учените са стигнали след анализ на летливите елементи в мантията на Земята. Екипът на д-р Раджийп Дасгупта от Университета Райс предполага, че сблъсъкът, който е донесъл въглерода - респективно живот тук, е станал само около 100 милиона години след възникването на Земята. Това дава отговор на дълго задавания въпрос откъде точно идва въглерода на планетата ни.

До момента учените спореха относно произхода на въглерода. Причината бе, че компютърните модели показваха, че в младите си години на Земята е нямало начин въглеродът да се задържи. Той или е трябвало да остане капсулиран в ядрото на Земята, или би се изпарил напълно.

Една от най-тиражираните теории на учените бе, че летливите елементи, един от които е въглеродът, са дошли от външен източник. Дори да са били на Земята, въглеродът, азотът, сярата и водородът биха се изпарили през първите 100 милиона години от възникването ѝ благодарение на интензивната жега на глобалния океан от магма, покриващ земната повърхност през този период от време. Затова те трябва да се пристигнали по-късно. До момента обаче не бяха известни метеорити, които биха могли да направят това.

Космос

За да обяснят произхода на веществата на Земята, учените са обърнали поглед към друг извънземен източник. Въглеродът произхожда от ядра, подобни на земното, и може да бъде абсорбиран само от силикатната мантия като земната. Именно заради това те обърнали поглед към богатите на сяра и силиций планетни ядра на Марс и Меркурий. В подкрепа на това идва и предположението, че сплавите на желязото в ядрото са богати или на силиций, или на сяра.

Всичко това води до интересна констатация. Спрямо изчисленията, базирани на съотношението въглерод-сяра, и наличното количество въглерод следва да се заключи, че планетен ембрион, подобен на Меркурий, се е сблъскал със Земята. Той е бил напълно абсорбиран от нея. Размерите на тялото е трябвало да бъдат толкова големи, че ядрото му е погълнато директно от това на Земята, а богатата му на въглерод мантия се е смесила напълно с тази на родната ни планета. Това в крайна сметка е довело до появата на живот.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати