Ето как страхът може да ви убие
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ето как страхът може да ви убие

Ето как страхът може да ви убие

Страх

Страхът поддържа човека жив. Мозъкът има специализирани центрове, гени, неврони и трикове, посветени на задачата да ни плашат, за да покачат нивото на адреналин, и с това да увеличат шансовете за оцеляване при заплаха. Ето още няколко интересни факта за страха:

Страхът е кодиран в невроните

Определени групи от неврони в амигдалата са кодирани със спомени на страшни преживявания. Освен това тя почти превзема мозъка, когато разпознае потенциална заплаха. Всичко се потиска, за да се съсредоточи върху правилния отговор на страха.

Страхът наистина е заразен

При хората все още се е запазила способността да помирисват чувствата на другите. Разбира се, човешкият нос не усеща чувството, а химическия сигнал, който то оставя. Тази способност обяснява защо другите могат да бъдат засегнати от уплашен индивид или защо тълпи се плашат и бягат панически като стадо.

Страхът е наследствен

Експерименти с мишки показали, че потомците наследяват страховете на предците си, без да са изложени на същите травмиращи събития.

Любовта е антидотът

Хормонът окситоцин дава кураж на майките да действат там, където другите се сковават от страх. Той се произвежда в големи дози по време на раждане, за да намали страха и стреса. По време на кърмене нивата му остават високи и е от съществено значение за връзката между майката и детето. Окситоцинът е от решаващо значение за преодоляване на страха и повишава смелостта на майките да защитят децата си по време на опасност. При точните обстоятелства всеки може да преживее прилив на окситоцин, който убива страха. По време на неприятна ситуация хормонът се инжектира в амигдалата в рамките на секунди чрез специални клетки, водещи от хипоталамуса, където се произвежда.

Изопачаване на реалността

Страх от паяци

Проучване е установило, че страхът може да накара заплахата да изглежда по-голяма, отколкото е в действителност. Хората, които се страхуват от паяци например, не определят размера им правилно, а ги възприемат като по-големи.

Страховете се лекуват по време на сън

Сънища

След опити с хора учените са установили, че по някаква причина сънят осигурява мистериозно състояние, в което се дава възможност за облекчаване на получените стимули, предизвикващи страх.

Генът на страха

Статминът е генът, който обикновено е активен в амигдалата и е отговорен за инстинктивните страхове като опасни животни и височини.

Уплахата може да е фатална

Можете буквално да се уплашите до смърт. Когато се уплашим, тялото се нуждае от допълнителна сила. Тя се придобива като в сърдечните клетки се инжектира калций и сърцето започва да бие по-бързо. Ако човекът не може да се успокои или шокът е прекалено голям, сърцето продължава да се пълни с калций и адреналин и започва да трепери, вместо да бие. Ако това състояние не се овладее, може да доведе до понижаване на кръвното налягане, загуба на съзнание и дори до смърт. Може да се случи и на хора със здрави сърца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати