Дигиталната революция ни прави невидими

Дигиталната революция ни прави невидими

Планетата ни е незабележима за извънземните форми на живот заради дигиталната революция, твърди американският учен д-р Франк Дрейк.

Преди 50 години той основа организацията СЕТИ (Search for Extra-terrestrial Intelligence), която се занимава с търсене на извънземен разум.

Дигиталната революция ни прави невидими

Според д-р Дрейк изчезването на аналоговите предавания от телевизията, радиото и радарите е направило Земята невидима в електронно отношение от Космоса, пише "Дейли телеграф".

Ученият обяснява, че старите аналогови сигнали се можели да достигат на милиони километри в Космоса. Старомодните телевизионни предавания са създавали около 1 милион вата електроенергия. При което Земята е била обгърната от радиационна черупка, широка 50 светлинни години!

Не същата е ситуацията при цифровите сигнали, които са много по-слаби. По тази причина евентуални извънземни форми на живот по-трудно биха открили планетата ни, твърди Дрейк.

"Сега се разпространяват само около два вата електроенергия. Ако това продължи в бъдеще, нашият свят много скоро ще стане неоткриваем", твърди д-р Дрейк.

Рейтинг

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Антон
Антон
13.10.2013 07:02
Да бе, като че ли извънземните работят само с електромагнитни вълни, та затова няма да могат ни открият. Те щом са стигнали дотам да откриват други светове, значи имат технологичната възможност да ни открият само по торсионно и неутринно излъчване, а първото със сигурност се разпространява с безкрайна скорост (не като светлината - 300000км/с) и следи от него могат да се засекат дори ако си на другия край на Вселената.
1
0