Откриха цяла призрачна галактика, създадена от тъмна материя

Тъмна материя

Учените са открили призрачна галактика. Тя е наречена Драгонфлай 44, има приблизително същата маса като нашата галактика, но е съставена почти изцяло от тъмна материя – мистериозното и засега най-вече теоретично вещество, което съставлява до 27 на сто от Вселената, но все още не е видяно.

Въпреки че галактиката е сравнително близо, поне що се отнася до мащабите на Вселената, тя е толкова тъмна, че учените напълно са я пропускали в продължение на десетилетия. Но най-накрая бе забелязана през миналата година. Намира се в галактичния клъстър Кома и е на около 330 милиона светлинни години от нас.

Когато учените я погледнали по-задълбочено, установили, че това не е просто нормален набор от звезди. Въпреки че масата й е приблизително като на Млечния път, само 0.01% от нея е съставена от нормална материя като звезди, прах и газ. 99.99% е съставена от тъмна материя. Никой не знае какво точно е това как е произлязла или дори как е възникнала галактика, която изглежда по този начин.

Драгонфлай 44 има някои нормални звезди. Но нашата галактика има сто пъти повече. Астрономите открили странната призрачна галактика, като наблюдавали движението на звездите ѝ – движение, което е повлияно от материя, която не съществува според нормалните мерки.

Професор Питър Ван Докум, член на екипа от университета Йейл в САЩ, заяви: Поведението на звездите ви казва колко материя има там. Те не се интересуват каква форма материя е, просто ви казват, че е там. В галактиката Драгонфлай звездите се движат много бързо, което води до огромно несъответствие. Открихме много повече маса, посочена от движението на звездите, отколкото е масата на самите звезди.

Учените знаят, че трябва да има нещо, осигуряващо гравитацията, необходима за задържането на галактиката заедно. Но масата, която нормално би направила това, не била там.

Галактика

Учени от обсерваторията в Кек открили галактиката. Те казаха, че може да има още много странни призрачни галактики, които чакат да бъдат открити. Професор Роберто Абрахам от университета в Торонто каза: Нямаме представа как биха могли да се образуват галактики като Драгонфлай 44. Данните показват, че сравнително голяма част от звездите са под формата на много компактни клъстъри и това вероятно е важна следа. Но в момента просто предполагаме.

Тъмната материя остава може би най-голямата тайна на Вселената. Учените знаят, че трябва да съществува, защото изчисленията за строежа на Вселената го изискват, но ние всъщност никога не сме я виждали и опитите да го направим са се провалили.

Благодарение на това откритие може да разберем повече за мистериите, които ни заобикалят. В карйна сметка това, което искаме да научим, е какво е тъмната материя, каза д-р ван Докум. Надпреварата е да се намерят масивни тъмни галактики, които са още по-близо до нас от Драгонфлай 44, така че да можем да наблюдаваме за слаби сигнали, които биха могли да разкрият частица тъмна материя.

Само 5% от сумарната енергийна плътност на Вселената е съставена от нормалната материя, която можем да видим и докоснем, а тъмната материя е 27%. Тя не отразява светлина и не може да бъде видяна с помощта на познатите ни досега средства.

Останалата част от Вселената се състои от нещо още по-объркващо. Тъмната енерги съставлява 68% от Вселената и е един вид антигравитационна сила, която разделя галактиките все повече и все по-бързо.

Рейтинг

2
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари