Откриха най-древната пирамида в света

Пирамида

Най-древната пирамида в света бе открита наскоро от група руски учени в отдалечена провинция на Казахстан, съобщава Дейли Мейл. Находката разбуни световната научна общност. Оказа се, че това е първата подобна конструкция, намирана в Централна Азия, от една страна, а от друга - първоначалните изследвания са показали, че има явна прилика между нея и известната пирамида на фараона Джосер в Египет.

Макар и откритата конструкция да е в руини, се смята, че стъпаловидните стени и вградените коридори в нея са почти идентични с тези на намиращата се на приблизително 5 хиляди километра пирамида на Джосер.

Първоначалните изследвания също така показват, че казахстанската конструкция е строена цяло хилядолетие преди полагането на основите на египетските сгради. Пирамидата е открита миналата година, но учените запазили обекта в тайна, докато станат готови първоначалните анализи на находките.

В момента научният екип изследва централната погребална камера на мащабния археологически обект. Специалистите предполагат, че мавзолеят е построен в края на Бронзовата епоха. Теорията им е, че в него е погребан легендарния войн Сариарке, който владеел Централна Азия в този период.

Предстои всички открити на мястото находки да бъдат предадени на Музея по археология Караганда в столицата на Казахстан Астана. Намерени са множество глинени съдове, метални и костни накити и огромни количества бронзови оръжия.

Районът, където е открита пирамидата, е почти безлюден. В миналото той се използвал за заточение на политически затворници от различни части на СССР. С откритието си обаче руските учени се надяват да покажат, че в древността райнът е бил център на богата и процъфтяваща култура.

Първоначалните изследвания на намерените артефакти показват, че пирамидата е строена около 3500 г.пр.е. Учените предполагат, че в околностите се крият и руините на древен град, защото вярват, че подобен монумент не е възможно да бъде построен от номадска култура.

Мавзолеят се намира в казахстанската област Караганда, централен Казахстан. Разположен е на десния бряг на река Талда. Около пирамидата са намерени и останки на още 27 постройки от различни епохи и с неясно предназначение. Самата гробна камера, разположена в центъра на пирамидата, има забележителните 7 метра диаметър.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати