Перлите обричат на любов и щастливо семейство

Перлите обричат на любов и щастливо семейство

Перлите са едни от най-желаните бижута за жените. Перлите, наричани още бисери, се "раждат" в някои мекотели, най-вече в стридите.

Перлата се образува от миниатюрна песъчинка, която попада в тялото на мидата. Ако мидата не успее да я изхвърли, започва да отделя специално вещество, наричано седеф. Което пък от своя страна започва да обвива песъчинката.

Перлите обричат на любов и щастливо семейство

В днешни дни перлите се отглеждат и с намесана на човешката ръка. Раковини, в които се поставят малки песъчинки, се спускат в южните морета или закрити топло водоеми.

След престой от 3-4 години, се вади реколтата. По този начин се произвеждат около 90% от перлите. Добиват се най-вече в Индия, Шри Ланка, Иран, Таити и в Червено море, където има цели плантации за отглеждане на перли. Процес на култивиране е известен още от 13 век, когато за пръв път е бил изпробван в Хучау, Китай.

Перлите са познати на човечеството повече от 6000 години. През тези хилядолетия логично с перлите са били свързвани различни поверия и вярвания.

В Древна Русия смятали, че перлите удължават живота. Затова от стрити на прах перли произвеждали специално мазило за лице, което девойките вярвали, че ги прави по-красиви.

Римляните пък считали перлите за символ на властта и мъдростта. А жените са кичели с тях, за да им донесат щастие и сладострастни съновидения. Една легенда, свързана с Клеопатра, разказва как тя поставила в чашата си с вино огромна перла и я изпила заедно с него. Направила го с цел да стане още по-красива и прекрасна.

Представителите на римския елит пък пиели вино с перли на дъното, вярвайки, че по този начин ще се предпазят от отравяне. Знахарите казвали, че перлите пазят от зли духове. А пък която жена носела перли на врата си, се обричала на късмет в любовта и щастлив семейн живот.

В Индия перлата била също талисман за щастие и късмет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати